MattiTorvinen

Eduskunnan portailla ja hiukan ministeriössäkin

  • Puhemies Maria Lohela ja kansanedustaja Matti Torvinen.
    Puhemies Maria Lohela ja kansanedustaja Matti Torvinen.

Ensimmäisenä eduskuntapäivänä menemme avustajan kanssa Oikeuskanslerin virastoon. Istuva OIkeuskansleri Risto Hiekkataipale ottaa valtakirjan vastaan. Protokolla on osa vanhaa perinnettä.

Puhumme poliitikon sananvapaudesta ja ihmisyydestä, Saksan kansan kyvystä käsitellä historiaa ja tätä päivää. Se keskustelu oli minulle erittäin tärkeä. Poliitikon sananvapaus on osa ihmisyyttä, mutta on myös harkittava mitä sanoo, loukkaako universaaleja oikeuksia, voiko iloita, kun ihminen kärsii fyysisesti, osaako pyytää aikaisempia tekojaan anteeksi.

Tälle ajalle on ominaista johtavien poliitikkojen vahva retoriikka. Hiljainen hyväksyntä etniselle raiskaukselle, väkivalta eri uskontokuntaan kuuluvaa kohtaan tai ihmisoikeuksien julkinen polkeminen ei ole osa länsimaista demokratiaa, se ei voi kuulua poliitikon sanavarastoon. Niistä on sanouduttava jyrkästi irti.

Helsingin julkisuuspäivän aloittaa Lännen Median haastattelu. Menemme Musiikkitalon kahvioon. Vieressä opiskelijat esittävät aitoja suomalaisia kappaleita. Tuntuu hyvältä. Toimittaja on asiallinen, tekee oivia kysymyksiä ja saattaa juttua jouhevasti eteenpäin. Ammattilainen on asialla. On turvallista vastailla, kysymykset ovat selkeitä ja niihin voi vastata, siis tavoite ei ole tykittää uutta kansanedustajaa poloiseksi.

Eduskunnan hallintohenkilökunta ansaitsee raikuvat aploodit. Ensimmäinen eduskuntapäiväni onnistui upeasti. Talo oli hiljainen, kansanedustajat olivat lähteneet kesälaitumille ja vaalikentille. Oli aivan oiva hetki pureutua edustajan aakkosiin. Oma toimisto löydettiin kun seurattiin korkeaan tehtävään valitun Hanna Mäntylän jalanjälkiä. Toimisto oli ihan ok, näköala Pikkuparlamentin kahvilaan hyvä. Pysyy ajan tasalla.

Heti aulassa, saavuttuani, media oli kameroineen paikalla. Vaikka olen tavallaan kokenut julkisuuden ihminen oli hetki hiukan hämmentävä. TV ja tavan kamerat surraavat ja tutkivat sinut, jaloista hiustupsuun. Odotamme arvoisan rouva puhemiehen Maria Lohelan luokse pääsyä, samalla tapaan myös eduskunnan pääsihteerin Maija-Leena Paavolan. Siis aikamoinen akkavalta, no hienoja ja älykkäitä naisia molemmat. Samalla kun astun puhemiehen huoneeseen alkaa hurja salamojen räpsytys ja kamerat käyvät. Tapailen muutaman sanan ja puhemies kiittää. Media poistuu.

Istumme nahkasohvalle alas. Puhemies Lohelan olemus huokuu valtiopäivänaisen arvoa. Keskustelu käy eduskunnan päiväjärjestyksessä, keskustelukulttuurissa ja ihmisoikeuksissa. Tuoreelle kansanedustajalle, kokeneen ja arvostetun puhemiehen sanat ovat tärkeitä.

- On osattava käyttäytyä arvokkaasti, jokainen ihmisen oikeuksia kunnioittaen, ihon väriin tai uskontoon katsomatta. Puhemies korosti minulle yhteistyön merkitystä, eduskunnassa tehdään yhteisiä päätöksiä, kansakunnan parhaaksi.

Puhemiehen tapaamisen jälkeen riennän tekemään Helsingin asunnon vuokrasopimusta. Tieni on ohjautunut, moninaisen ystäväketjun jälkeen ydinkeskustaan aivan eduskunnan kupeelle. Asunto on mukava mutta tietysti aika pieni. Lapin miehelle joka on tottunut metsien ja maisemien avaruuteen pieni kämppä on oma lukunsa. No kaikkeen pitää tottua. No eipähän tule kalustusongelmia.

Pitkän päivän päätteeksi majoitumme, avustaja Rantalan kanssa asuntoautooni Vuosaareen Rastilaan. Autossa on meille kohtuullisen hyvin tilaa, kummallekin oma soppi jossa kerätä voimia päivän koitoksiin. Pihalla on lapsia pilvin pimein. Se on yleensä laadukkaan leirintä-alueen merkki. Lapset luovat hyvän ympäristön, toki tuntuu että mistä ihmeestä pikkuäijillä voi olla noin energiaa.

Seuraavana päivänä tapaan Uuden vaihtoehdon ministereitä, siis minulle Sinisen puolueen ministereitä. Käymme läpi valiokuntia, joihin tulen  aikanaan nimetyksi. Keskustelemme myös muista toimikunnista ja hallintoneuvostoista. Ministerien suuren määrän vuoksi valiokuntia on paljon täytettävänä. Minua kiinnostavat tietysti, juristi kun olen perustuslaki, valtiovarain ja työelämän sekä tasa-arvon valiokunnat. Saan päivityksen Sotesta ja maakuntavaaleista, jotka tulevat lykkääntymään.

Sinisille eli meille vaalien siirto osuu kuin nenä päähän. Saamme aikaa koota rivit, perustaa lopullisesti puolueemme ja vahvistaa sääntömme. Puolueen ohjelma on jo hyvässä vauhdissa, työn alla ja myös säännöt. Saan olla niiden muovaamisessa mukana.

 

Eino Leino

Vapaa mies

Vapaata miestä vangita

ei voida väkivallalla,

ei kalvalla, ei kahleilla,

ei mahtisanalla;

kun kaikki maahan kukistuu,

hän seisoo niinkuin korven puu,

ja kun hän kaatuu, kaatuissaan

päin sortuu sortajaan.

 

 

 

 

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat