MattiTorvinen

Mehiläisen ja Kemin Punakapina

Laadin sopimuksen ja jäävään vastustajani

 

Viimeiset kuukaudet olemme saaneet lukea ja kuulla kuinka Mehiläinen ”ostaa”/”ottaa haltuun” Meri-Lapin perusterveyspalvelut ja erikoissairaanhoidon palvelut. Tosin ostot ovat perusterveydessä olleet ainoastaan osittaiset, Keminmaa ja Simo jäivät paketin ulkopuolelle, tältä osin. En perkaa juristina tarkemmin tuota mysteeristä ostoa/haltuunottoa. Se on sensaatiomaisuudessa niin erikoinen juridinen geissi, että ihan hirvittää.

 

Kuntapoliittisena ja maakuntapoliittisena toimena Mehiläinen Gate on luontainen osa maakunnallista vallan vääntöä. Lappi on jaettu, poliittisen keskustahistorian mukaan. Meri-Lappi, Peräpohjolan keskustapiiri vastaan muu Lappi, Lapin keskustapiiri. Kansanedustajat Kulmuni vastaan Lohi. Valtataistelu. On näet niin, että Suomen keskusta pitää Lapissa hallussaan, suhteellisen vaalitavan mukaan 2/3 osaa ylikunnallisista paikoista. Vaikka sen kannatus on 43%. Jos se ei keskenään sovi, sitä eivät voi muut tehdä. Herra se on herra Lapissakin. Muut puolueet vikisevät, kun keskusta vie maakuntaa.

 

Itse jäin miettimään. Miten on yksi keskeinen sopimusoikeudellinen asia. Voiko kaksi osapuolta sopia kolmannen vahingoksi jotain sellaista, joka velvoittaa kolmatta, ilman että se voi vaikuttaa sopimukseen. Oleellista on se, että voidaanko kolmannelle, maakunnalle (Suomen valtio) siirtää sopimus, vaikka pakolla, jos se ei sitä halua eikä mikään laki, perustuslaki huomioiden velvoita. Itse uskon, että tämä asia tulee vielä ihan piakkoin ratkaistavaksi. Itse arvioisin, että onko hyvä varautua siihen, että sopimus ei tule siirtymään. Valtio on sen verran itsevaltainen ja oikeudellisesti (lainsäädäntövalta) vahva että Mehiläinen ja Meri-Lapin kunnat joutuvat jotain keskenään hoitamaan. Valtio ehkäpä maksaa kompensaation Mehiläiselle, jos se kykenee investoimaan jotain Meri-Lappiin omilla varoilla.

 

Jotain asian vakavuudesta kertoo se, että Länsipohjan keskussairaalan hallitus, tai siis sen Mehiläiskannattajat sysäsivät syrjään vastustajat. Sinällään se olisi osa poliittista päätöksentekoa mutta kun kyseessä ei ole poliittinen vaan taloudellinen päätös, niin ratkaisu on epäselvä. Hallitus siis päätti tehdä hankintasopimuksen, miljardin edestä monikansalliselta Mehiläiseltä. Vastustajat olisivat vastustaneet, ei tehdä hankintasopimusta. Median mukaan hallituksen puheenjohtaja ilmoitti, että lainopillista osaamista ja asiantuntemusta edusti paikalla ollut Kemin kaupunginlakimies. Hän siis, joka oli tehnyt lainopillisen työn, jossa valmisteltiin ao. sopimusta Mehiläisen kanssa. Hän siis vaati poistamaan kokouksen päätöksenteosta ihmiset, jotka olivat hänen laatimaansa sopimusta vastaan. Jo on lainopillista toimintaa.

 

En ole vasemmistolainen mutta ymmärrän Kemin vasemmiston huolia tässä asiassa. Huolia lisää tietysti se, että Kemin Yle mottasi vasurien kritiikin maan rakoon. Miksikö, siksi että nämä Kemin vasemmistossa, kaupunginhallituksessa uskalsivat yrittää estää Mehiläinen Gaten sopimuksen täytäntöönpanon. Nyt on siis menossa miljardi monikansalliselle terveysjätille, jonka voitto kotiutuu kasvottomille pörssipelureille. Pelottava asia, sillä miljardi veronmaksajien rahaa on hyvin paljon. Koomistakin on jakaa se juuri punaisesta Kemistä, kasvottomille sijoittajille Keski-Eurooppaan ja mihin sattuu saarille. Joku vuosi sitten miljardin siirto sikarikkaiden lompakkoon satujen saarille olisi nostanut Kemiin Punakapinan. Vaan ei nosta enää.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat