MattiTorvinen

Jos sote kaatuu, kriisi olisi syvä...


Suomen sisäpolitiikka on äkkiä ja yllättäen ajautunut tilanteeseen, jonka seuraukset pahimmillaan uhkaavat kansakunnan yhtenäisyyttä.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petterin Orpon polvet notkautti trauman asteelle yksittäisen kansanedustajan Elina Lepomäen ulostulo SOTE-hankkeen kyseenalaistuksella.

Lepomäki oli ulostulolleen selkänojan varmistanut ja se selkänoja on tehnyt kokoomukselle todella kipeää. Mitä sitten, jos tämä myöhäinen, valmisteluvaiheen loppumetreillä tapahtunut polvitaipeeseen potkaisu johtaa ennenaikaisiin eduskuntavaaleihin?

Aikaistetut vaalit ja syynä niihin monivuotisen hankkeen torppaaminen, vie suomalaisen politiikan uskottavuuden niin kansalaisten kuin Euroopan Unionin silmissä sille tasolle, jolla se nyt on Kreikassa, Puolassa,  Unkarissa ja niin monessa unionin jäsenmaassa.

Suomalaisten puolueiden sisäinen ja keskinäinen luottamus romahtaisi täysin nolliin ja näin keskenään etäälle toisistaan joutuneiden olisi erittäin vaikea lähteä edes uusien vaalien kautta hakemaan uutta nousua. Eikä tämän tason uudistuksen eteenpäin viejiksi vasen-vihreä oppositiosta ole koskaan, tämä nyt vain on aatteellinenkin tosiasia.

Nykyinen hallituspohja on tehnyt todella kiitettävää yhteistyötä, tavoitteena viedä maaliin yhteiskunnallinen uudistus, jolle historiasta on vaikea vertaa löytää. Ministeröissä, maakunnissa ja kunnissa on tehty hallittua työtä tuhansien ihmisten toimesta.

Ajautuminen sisäpoliittiseen epävakauteen, on riski myös ulkopoliittiselle uhkalle. Venäjä käy presidentinvaaleja, Saksa löysi vihdoinkin erikoisen hallituksen, Italia on muutoksessa, eikä kukaan juuri tänään voi varmuudella sanoa rauhoittuuko maailma ympärillämme, tasaantuuko Eurooppa, selviääkö USA.

Kaiken tämän ulkoisen levottomuuden ja epästabiliuden lisäksi meillä ei Suomessa ole varaa ajautua sisäpoliittiseen kriisiin! Olemme erittäin vakavan asian äärellä ja elleivät hallituspuolueen kansanedustajat tätä vielä ole ymmärtäneet, eikä vastuutaan hallituspolitiikan kunniallisen hoidon takaamiseksi, olemme suurella todennäköisyydellä pitkäaikaisen, sisäpoliittisen kriisin ytimessä.

Tässä maailmanpolitiikan tilanteessa kansankunnan yhtenäisyys on tärkeämpi pääoma kuin koskaan sodanjälkeisen historian käänteissä. Näin vakavan äärellä olemme, jos SOTE kaatuu!

Sipilän hallituksen ohella Eduskunnan käsissä on Suomen vaaran vuosien jälkeisen ajan vaativin ratkaisu. Tämä edellyttää, ettei kukaan lähde pelaamaan omaa etua. Kaikkein vähiten hallituspuolueiden edustajat. Kyse on kansallisesta edusta.

 

Matti Torvinen

kansanedustaja, puoluesihteeri Siniset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän JariNiemel11 kuva
Jari Niemelä

Sinisen tulevaisuuden kannalta ennenaikaiset vaalit olisivat puolueen loppu, kannatusta kun ei ole käytännössä yhtään. Taitaa olla jutun kirjoittajalla vahvasti oma lehmä ojassa.

Käyttäjän PasiMetsola kuva
Pasi Metsola

Matti Torvi onko haju jo liian kova kun on löysät housuissa? Ampui todella kaukaa tästä todellisuudesta tuo kirjoitus! Onko kenties draaman opettaja laatinut tekstin? Tuolla tekstillä ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa! Vai vielä liittyy jopa turvallisuus tilanteeseen ja jopa Venäjän vaaleihin

Kari Aaltonen

Just joo, voisiko Sininen Torvinen pelotella vielä lisää, ilmeisesti koko Eurooppa kaatuu jos Suomen sote ei synny. Tekstit on kuin entisajan Neuvostoliitosta.

Kaj Öhman

Olisiko jo aika muidenkin, kuin Lepomäen ja Jungnerin nähdä Suomen politiikan uudistumisen tarve? Pitäisikö kerrankin uskoa asiantuntijoita, joiden esittämä yksimielinen kritiikki on täysin syrjäytetty sote-uudistuksessa. Sipilän hallintohimmeli vie Suomen vararikkoon. Lehmänkaupat lopetattava, maan etu ensimmäiseksi.

Käyttäjän PasiMetsola kuva
Pasi Metsola

Eikö ole Torvinen pokkaa julkaista kommentteja? Törkeää olla julkaisematta kommentteja vaikka sellaisen kirjoitin ja siinä ei ollut mitään sellaista jonka takia sitä ei voisi julkaista vai hyväksytkö vain itseäsi myötäilevät kommentit?

Käyttäjän OsmoPekkala kuva
Osmo Pekkala

Iltaa!
Oletko ihan tosissasi, että Elina Lepomäen ulostulo vaarantaa kansakunnan yhtenäisyyden? Kansalaisten silmissä suomalainen politiikka on ollut vitsi jo kauan, eikä Sinisen Tulevaisuuden ( joka kuulostaa kyllä kovin punaiselta kiinalaiselta ) syntymän vaiheet ole naurua pidättäneet.
En usko, että EU:n tasolla Suomen sote-uudistuksen eteneminen tai etenemättömyys paljoa kiinnostaa. Siellä painitaan suurempien asioiden kanssa. Aikansa. Sinisten hallitusyhteistyö on tässä maailmassa kuin hyttysen imukärsä liettualaisessa meripihkakorussa. Ihan kiva, mutta ketä oikeasti kiinnostaa?
Keskinäisen luottamuksen osalta saatte keskustella keskenänne. Älkää sekoittako äänestäjiä tähän. Sopikaa asiat uudelleen oikeasti isänmaan etu edellä, ei raha (muiden), tai oma tai puolueen etu. Huomaatte, kuinka yhtenäisyys voi löytyä.
Yhteiskunnallisten uudistusten vieminen maaliin hinnalla millä hyvänsä on mielestäni yksiselitteisen typerää. Teidän kiitettävä yhteistyönne tulee varmaan todellakin jäämään historiaan. Mutta on tämä yhteiskunta aiemmin kehittynyt kyllä isommin askelin, kuin mitä nyt ollaan ottamassa.
Jos SOTE kaatuu, emme todellakaan ole vieläkään vakavan äärellä. Mutta jos SOTE toteutuu niinkuin hallitus on esittämässä, en olisi yhtä toiveikas. Ja että ihan sodanjälkeisen historian tärkein uudistus kansakunnan yhtenäisyyden kannalta... lainaan naapurin Essiä 11v.: "lol".
Tärkein vaaran vuosien jälkeinen ratkaisu vaatii paitsi hallituksen viisauden, myös muuta, eli koko kansakunnan yhtenäisyyden. Voima ilman vastavoimaa johtaa kiihtyvään liikkeeseen, minkä Lepomäki hyvin diplomi-insinöörinä tietää. Jatkuva kiihtyvä liike johtaa hallitsemattomaan tilaan, mitä me kukaan emme toivo.
Lepomäki ei mielestäni ole pelaamassa omaa etua tässä asiassa. Mutta moni muu sitä kyllä yrittää.
Onhan kansanedustajan asema toki tavoittelemisen arvoinen.

Osmo Pekkala, hammaslääkäri, Turku
PS. Jos tämä ahdistaa liiaksi, voit alkaa veistää ranteitasi auki (tai ruveta veistämään). Sitten voit hakeutua paikalliseen terveyskeskukseen hoidattamaan vammojasi. Siellä sinua autetaan. Oikeasti, ilman uudistusta. Kustannustehokkaasti.

Käyttäjän timoharju kuva
Timo Harju

Jos sote kaatuu, Torvisen ensimmäinen ja viimeinen kausi kansanedustajana päättyy muutamaa kuukautta aikaisemmin.

Torviselle se tietysti on katastrofi, mutta kansallista siitä ei saa millään.

Veli-Matti Saarenpää

Oho! Pitänee kaivaa potero valmiiksi. Kun tuota Soten kiemurtelua on katsonut niin sen kaatuminen on suomalaisten kannalta vain ja ainostaan hyvä asia. Tosin sen kaatuminen on sinisille huono juttu. Siniset, jotka toimivat Keskustan ja Kokoomuksen käsikassarana hallituksessa jonne ne eivät edes oikeasti kuuluisi Sote on "karkkikauppa" jonne nämä sinisten "päälliköt" saavat oman pienen lokoisan eläkepaikan. Tottakai sen kaatuminen huolettaa koska siinä kaatuu se oma pieni taivas samaan aikaan. Mies retostelee ja kehittelee valtakunnallista kriisiä ilman järjellisiä argumentteja, sote on rikkaille tarkoitettu keino putsata suomalainen terveydenhuolto ja hyvinvointiyhteiskunta monikansallisille yrityksille. Tähän ei mitään kovinkaan nokkelaa insinööriä tarvita että sen ymmärtää...

Käyttäjän AnneLindgren kuva
Anne Lindgren

Jos uudistus olisi alun perin toteutettu demokratian arvoja kunnioittaen, niin nyt ei oltaisi tässä tilanteessa. Uudistusta on tehty muodollisesti oikein kuulematta kuitenkaan asiantuntijoiden, opposition, kansalaisten tai kansalaisyhteiskunnan näkemyksiä kokonaisuuden rakentamisessa. Näin isossa uudistuksessa parlamentaarinen toimintatapa on onnistumisen edellytys. Kansakunnan edun tulisi olla uudistuksen päätarkoitus. Näin iso uudistus ei ole oikea paikka ideologiselle nokittelulle tai poliittisten irtopisteiden keräilylle.

Toimituksen poiminnat