MattiTorvinen

Kunnian mies on lojaali

Olen tehnyt oman oikeustieteen maisterityöni lojaliteettivelvollisuuden loukkaamisesta. Miksi, sen vuoksi että se on keskeinen osa sopimusten maailmaa, historiaa ja tätä päivää. Ihmisten historia on täynnä lojaliteettia ja sen kytkeytymistä sopimuksiin. Näin oli jo roomalaisessa oikeudessa ja on ollut aina sen jälkeen.

Lojaliteetti merkitsee sopimusoikeudessa, eli sopimuksissa sitä, että kummankin osapuolen oikeuksia kunnioitetaan. Kun minä teen sopimuksen yhteistoiminnasta, sovin yhteisestä hallinnosta, silloin sitoudun lojaliteettiin. Minä silloin sitoudun antamaan sopimuksen osapuolille tietoa siitä kaikesta, joka liittyy sopimuksen toteutumiseen. Jos joku kolmas osapuoli pyrkii tuohon sopimukseen mukaan, silloin ilmoitan, että olen lojaali omia sopimuskumppaneitani kohtaan.

Sipilän hallitus teki sopimuksen kolmen puolueen kanssa. Sopimuksen osapuolet päättivät silloin luottaa toisiinsa, vaikeissakin asioissa ja olosuhteissa. Sopijoita oli kolme, joista nykyinen Sininen Tulevaisuus rp on yksi. Tämän hallituksen tuskainen hetki oli viime vuoden kesäkuussa. Silloin Timo Soini päätti, yhdessä muiden nykyisten Sinisten ministereiden kanssa pitää sopimuksen. He olivat lojaaleja Keskustalle ja Kokoomukselle. He antoivat indikaation Sipilän johtamalle hallitukselle, että me olemme lojaaleja toisillemme.

Viime vuoden kesäkuun jälkeen monelle Sinisen Tulevaisuuden toimijalle alkoi maanpäällinen helvetti. Puolueen toimijat saivat lokaa ja sylkeä niskaansa. Sinisen puolueen ministerit, kansanedustajat ja aktiivit päättivät olla lojaaleja Sipilän hallituksen muille osapuolille. Kuten nykyisten Sinisten ryhmyri Simon Elo sanoi, he myivät poliittisen tulevaisuutensa. Se oli raju hinta lojaliteetista Orpolle ja Sipilälle. Arvet ovat syvässä kaikkien meidän sielussa. Me kestimme ja teimme sen Sinisellä sydämellä, lojaalisti.

Kokoomuksen aktiivit aloittivat välittömästi meidän Sinisten kosiskelun omaan puolueeseensa. Sitä tehtiin pinnan alla ja puoliksi julkisesti. Peli oli härskiä ja sitä tehtiin näennäisen tyynenä, mitäs me pojat ja tytöt. Kyllä me teitä Sinisiä säälimme mutta tässä on auttava käsi, tule pois sieltä, ettet huku.

Oman ja julkisuudessa olleen tiedon mukaan kokoomuksen toimijat ja silloisen Sinisen puolueen vahva toimija Kaj Turunen sopivat helmikuussa 2018 liikkeestä jonka seuraus on jäsenyys Kokoomuksessa. Siitä alkaen kokoomuslaiset ovat, omienkin ilmoitusten mukaan tienneet, että Sinisen puolueen keskeinen toimija, vaikutusvaltaisen Talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen siirtyy heidän sääntöjen ja määräysten alaisuuteen. Hän siis sitoutui Sinisissä ja valiokunnissa nyt toteuttamaan Kokoomuksen politiikkaa, vaikka oli Sinisten jäsen.

Sopiessaan että Turunen siirtyy, samalla sovittiin näkymättömästi, että hän on epälojaali Sinisen puolueen kavereilleen ja tovereilleen. Hän sitoutui olemaan lojaali Sipilän hallituksen yhdelle osapuolelle, joka on hänen puolueensa yhteistyökumppani. Orpo puolestaan sitoutui olemaan lojaali, sopimuskumppaninsa yhdelle toimijalle, ohitse tärkeimmän sopimuksen pääkumppanin Sampo Terhon. Orpo tiesi, aina katsoessaan Terhoa, että pian sinä menetät yhden keskeisen toimijan minulle. Tämä kaikki oli ilmeisen jännittävää Orpon esikunnalle Kehysriihessä Kesärannassa. He katsoivat Terhoa, Soinia, Mattilaa, Lindströmiä ja Niinistöä silmiin. He tiesivät, että me tiedämme kaiken mitä te Siniset tulette tekemään.

Erityisen loukkaavaa oli se Orpon ilmoitus, ettei hän ollut edes ehtinyt ilmoittaa siirtymisestä pääsopijakumppanilleen, pääministeri Juha Sipilälle. Orpo kertoi kello 11.55 että ei ollut kertonut mutta kertoo, vaikka info oli 12.00. Samaan aikaan Sipilä oli Vaasassa. Jokainen saa itse päätellä, puhuiko Orpo totta. Oliko hän lojaali kahdelle sopijapuolelle. On tärkeää huomata myös se että tiistaina aamulla, pari tuntia ennen Turusen infoa, katsoi Orpo Terhoa silmiin. Orpo ehkäpä myhäili katsoessaan Terhoa, sinä et tiedä mitä minä tiedän, sinun poliittisesta perheestäsi.

Olen selkeästi sitä mieltä, että valtiovarainministeri Petteri Orpon tulisi toimia. Hänen pitäisi pyytää anteeksi, että loukkasi Sinisen Tulevaisuuden edustajia ja sen identiteettiä. Vaikka se ei riitä meille Sinisille, se olisi rohkea teko ja osoittaisi että Orpo on edes jossain määrin aidosti pahoillaan.

 

Matti Torvinen

puoluesihteeri, kansanedustaja Sininen Tulevaisuus rp

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Lauri Pajunen

Tuota, sopiessanne tuota hallitusdiiliä Sinisenä Tulevaisuutena, kävikö mielessä että kenties olette epälojaali jollekin muulle taholle? Kenties tuo epälojaliteetti nosti päänsä jo silloin, kun hylkäsitte demokraattisesti valitun puoluejohdon ja lähditte hillotolppienne perässä tekemään omia sivudiilejä.

No, enhän ole Johtava Asianajaja. Olen vain maallikko. Siitä huolimatta vanha sanonta pitänee paikkansa - sitä saa mitä tilaa.

Käyttäjän SangwienHkkinen kuva
Sangwien Häkkinen

Matti Torvinen
Puhut lojaliteetistä, mutta itse olet pettänyt äänestäjäsi ja puolueesi, jonka listalta sinut on valittu kansanedustajaksi. Sinisellä tulevaisuudella ei mitään kansan antamaa mandaattia, vaan joukko demokratiaa halveksuvia oman edun tavoittelijoita. Sama koskee kepua ja kokoomusta, jotka lähtivät tähän petokseen mukaan.

Toimituksen poiminnat