MattiTorvinen

Äiti, eutanasia ja takinkääntö

  • Hyvän saattohoidon saanut äitini!
    Hyvän saattohoidon saanut äitini!

ÄITI, EUTANASIA JA TAKINKÄÄNTÖ

Äitienpäivä on hyvä päivä arvioida ihmisyyttä ja inhimillisyyttä. Nythän on juhlapäivä niille henkilöille, joita on kiittäminen siitä, että saimme elämän ja lapsuuden. Iltalehden artikkeli Eutanasiasta ja kansanedustajien takinkäännöstä oli loukkaava näkemys hyvin vakavaan käsitteeseen nimeltä Eutanasia. Olin eräs niistä, jotka Iltalehti alleviivasi poliittisen toiminnan takinkääntäjäksi.

Mitä on eutanasia. Sillä tarkoitetaan tänään vallitsevan käsityksen mukaan aktiivista, toisen ihmisen elämän päättämistä, tämän oman pyynnön perusteella. Pyyntö voidaan tehdä, kun taustalla on kuolemaan johtava sairaus ja siihen liittyvä kestämätön kärsimys. Eutanasialla tarkoitetaan lääkärin tarkoituksellisesti suorittamaa potilaan surmaamista lääkkeitä antamalla tämän toistuvasta, vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä.

Eutanasian vastapaino, inhimillinen osa on kehittynyttä saattohoitoa ja palliatiivista hoitoa. Palliatiivinen hoito on kiteytettynä potilaan kivun lievitystä lääkkeiden avulla ja se osin lyhentää elämää mutta poistaa kivun tunteen.   

Olen kokenut kuinka saattohoito ja palliatiivinen hoito ovat erittäin inhimillinen tapa hoitaa kuolevaa. Kemijärvellä, Sairaala Lapponiassa näin ja sain kokea kuinka saattohoito vaikuttaa kuolevaan ihmiseen, äitiini. Näin kuinka tärkeää on kehittää nimenomaan laadukasta saattohoitoa, palliatiivista menetelmää ja siihen liittyvää, kuolevan inhimillistä kohtelua. Elämästä poistuminen on arvokas ja lopullinen kokemus, kuoleva on inhimillinen olento. Eutanasia on lääkärin valan ja elämän vastainen tapahtuma.

Olin eutanasian kannalla eduskuntavaalien alla, kolme vuotta sitten. En pohtinut riittävästi asian ihmisyydelle ja ihmisyydelle tärkeitä näkökulmia. Sitten elämä muuttui. Äitini sairastui vakavasti ja hänen tilansa heikkeni radikaalisti. Vuosi sitten tilanne ja olosuhteen kääntyivät kohti kuolemaa. Tästä johtuen vietin kaksi viikkoa saattohoitohuoneessa Äitini kanssa.

Pidin kaksi viikkoa kädestä kiinni kuolevaa äitiäni. Kävimme elämää läpi. Kuuntelin, kuinka hän huusi äitiään ja isäänsä, edesmennyttä miestään, isääni. Kuulin kuinka hän keskusteli heidän "kanssaan". Tämä kosketti minua hyvin voimakkaasti. Silta elämän ja kuoleman välillä oli kouriintuntuva.

Kuntavaalien kaksi viimeistä viikkoa oli käynnissä. Äitini oli Kemijärvellä sairaalassa. Vaalini olivat 100 km päässä Rovaniemellä. Ajoin joka päivä Rovaniemelle muutamiksi tunneiksi vaalitilaisuuksiin. Ajoin takaisin ja hoidin äitiäni. Äitini menehtyi juuri, kun Rovaniemellä alkoi suuri vaalitilaisuus lauantaina klo 11. Edellinen yö oli mennyt äitiä kädestä pitäen. Valvoin ja itkin. Sunnuntaina oli vaalipäivä. Tuli suuri vaalitappio. Se oli sivuseikka.

Tämän äitini kanssa vietetyn kahden viikon jälkeen tunsin ja koin, että eutanasia on ihmisyyden vastainen teko. Minulla ei ole oikeutta tai kenelläkään muulla ei ole oikeutta antaa lupa tappaa läheiseni, vaan katson etten ainakaan minä ole oikeutettu katkaisemaan elämän lankaa. Helpotusta saadaan lääketieteestä, palliatiivisesta hoidosta ja saattohoidosta.

Eutanasiaan liittyy vakavia ihmissyyteen liittyviä ongelmia. Millä perusteella päädymme hyväksymään Eutanasian, elämän ennenaikaisen päättämisen. Mitkä ovat ne lääketieteen perusteet päättää elämä. Olenko oikeutettu arvioimaan, yhdessä lääkärin kanssa, että elämäni tai läheiseni elämä päättyy ennenaikaisesti. Päädytäänkö jatkossa, taloudellisista ja muista syistä päättämään ihmisen elämä. Miten toimitaan, kun ihminen on jo siinä tilassa, ettei kykene arvioimaan, päättikö hän elämänsä päättämisestä järkevästi.

On mahdollista ja jopa käytännössä niin, että nykyisten käsitysten mukaan eutanasia tarkoittaa lääkärin harkittua päätöstä, suorittaa potilaan surmaaminen lääkkeitä antamalla, tämän vapaaehtoisesta ja oikeustoimikelpoisesta pyynnöstä. Avustetussa itsemurhassa lääkäri ja jopa kuka tahansa, antaa käytännön apua, mutta varsinaisen kuolemaan johtavan teon tekee potilas itse. Käsite passiivinen eutanasia viittaa hoidosta luopumiseen tai hoidon antamatta jättämiseen silloin, kun toivoa paranemisesta ei enää ole.

Perehdyin Hollannin tilanteeseen, maan joka sallii Eutanasian. Mihin se voi johtaa. Kuoleman ennenaikaisesta päättämisestä tulee menetelmä, hoidon tapa ja tarkoitus päättää oma elämä, yhteinen elämä, yhteisellä parisuhteen tai perhesuhteen Eutanasialla. Onko niin, että Eutanasiasta on tullut kauppatavaraa, matkustan Hollantiin ja päätän päiväni siellä.

Mitkä olisivat ne keinot ja perusteet, joilla tehdään päätös Eutanasiasta. Tekeekö päätöksen hoitava lääkäri, joka toteaa, kuinka tarpeetonta on elämän jatkaminen, toki potilaan pyynnöstä. Onko päätöksentekijä valtavien kipujen ja lääkkeiden yhteisvaikutuksessa elävä hätääntynyt ihminen, joka pyytää lääkäriä lopettamaan elämä. Tekeekö lopullisen ”ratkaisun” elämästä läheinen sukulainen, joka katsoo, että nyt on oikea aika päästää äiti pois.

Tästä kaikesta edellä koetusta johtuen koen, että en ole takinkääntäjä, asiassa joka koskee Eutanasiaa. Minulla oli oikeus muuttaa kantaani ja oikeus vastata minulle esitettyyn syyllistävään väitteeseen. Eutanasia voidaan korvata laadukkaalla saattohoidolla ja palliatiivisella hoidolla.

Matti Torvinen

puoluessihteeri, kansanedustaja Siniset

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän JanneSeppl1 kuva
Janne Seppälä

Takinkääntö on Torviselle varsin vieras käsite. Onko tämä sitä ihmisenä kehittymistä?

Toimituksen poiminnat