Haluatko saastua maakuntavaaleilla

Maakuntavaalit tulevat ajallaan. Se on selvää, yhteinen tahto on hallituksessa selkeä. Itse vaalien ajankohta on avoin, kaikkeen pitää varautua. Puoluesihteerinä olen päättänyt, että olemme valmiina, tulivatpa vaalit lokakuussa tai ensi keväänä. Me lähdemme maakuntavaaleihin, sillä ehdokasjoukolla, mikä kulloinkin on olemassa.

Monen puolueen ongelma on, kuinka saamme hyviä ja vetovoimaisia ehdokkaita. Sinisillä on sama ongelma kuin muillakin, hyviä kaivataan lisää. Onneksi meillä on hyvä mutta pieni porukka kentällä ja eduskunnassa. Saamme näkemykseni mukaan vajaan tuhannen ihmisen porukan ehdokkaiksi tuleviin vaaleihin. Jos vaalit pidetään, kuten Sipilä on ilmoittanut lokakuussa, saamme hiukan vähemmän ehdokkaita. Jos vaalit ovat keväällä, listoilla on enemmän väkeä. Laatu edellä mennään, sillä korvataan määrä. Näinhän se menee.

Ehdokkaiden hankinnassa ollaan hiukan epätietoisuudessa. Millä tavalla myyn ihmiselle ehdokkuuden. Mihin sinun Toni tai Sini tulee varautua, sen kertominen on haasteellista. Sen osaamme kaikkia kertoa, että maakuntavaltuustoon tulee joko 59 tai 99 valtuutettua. Maakunta maksaa vuosipalkkion, joka on noin 5 000 – 10 000 euroa vuodessa. Raha maksetaan puolueen piiriorganisaatiolle. Heille avuksi tulevat varaedustajat, sama määrä kuin itse valtuutettuja. Valtuusto kokoontuu kerran kuukaudessa tai kuusi kertaa vuodessa. Valtuusto päättää palveluverkot ja niiden painotukset eri puolilla maakuntaa. Puolueet tai valitsijayhdistykset kokoavat ehdokkaat. Maakuntahallintoa johtaa maakuntahallitus, siinä on arviolta 11-15 jäsentä. Heillä on apunaan varajäsenet. Maakuntahallitus käyttää strategista valtaa ja vetää suuria linjoja.

Täydellä palkalla, ammattipoliitikkoina, valtuustoa johtavat puheenjohtajat, jotka ovat työsuhteessa maakuntaan. Maakuntahallitusta puolestaan johtavat työsuhteiset puheenjohtajat. Puheenjohtajien palkka on suorassa suhteessa maakunnan kokoon. Uskoisin että 10 000 euron kuukausipalkka on suurten maakuntien puheenjohtajien kuukausiansio. Maakuntalakiehdotus ei estä myöskään sitä, että hallituksen jäsenet saavat vaikkapa 5 000 euron kuukausipalkan. Se merkitsee palkkiosuhdetta maakuntaan, ei työsuhdetta. Heidän tulee varautua kahden tai kolmen päivän viikkotyöhön. Heidän palvelusuhteensa palkkion määrittää maakunnan johtosääntö.

Maakunnassa on arviolta kahdesta neljään lautakuntaa. On myös mahdollista, että käyttöön otetaan valiokuntamallit. Tämä tosin tuntuu olevan huono vaihtoehto. Valiokunta kun on enemmän neuvottelu ja keskusteluryhmä, joka kuulee erilaisia asiantuntijoita. Itse päätökset tekee maakuntahallitus. On arvioitu, että lautakunnat ovat poikkihallinnollisia. Maakunnasta löytyisi Sote-lautakunta, Elinvoimalautakunta ja Ympäristö- ja liikennelautakunta. Tarkastuslautakunta on pakollinen. Lautakuntien puheenjohtajat olisivat myös palkollisia. Heillä olisi työsuhde maakuntaan.

Yksi tärkeä asia on myytävä ihmisille, se tärkein. Keskeisintä taloudellista valtaa tulee käyttämään, ei maakuntahallitus vaan Liikelaitoksen johtokunta. Tämä on oleellinen tieto. Liikelaitoksia voi olla useampia ja niiden alaisia yhtiöitä, hallituksineen useista. Näihin valitaan ammattimaisia ja asian osaavia henkilöitä. He voivat olla poliitikkojakin, jos koulutus ja kokemus on riittävä. Käytännössä lienee niin, että aika moni liikelaitoksen johtokunnan jäsen on virkamies. He käyttävät todella suurta valtaa. Peräti 96% maakunnan varoista ohjautuu liikelaitosten kautta maakuntaan. Kyse on miljardiluokan taloudellisesta vallasta. Monelle entiselle poliitikolle houkutus mennä johtokuntaan on kuulemma aika iso. Vielä kerran pojat ja tytöt. 

Ihmisille on myös kerrottava, että maakunnan liikelaitoksen johtokunnan jäsenet ja varajäsenet eivät ole vaalikelpoisia maakuntavaltuustoon. Kääntäen kysymys on siitä, että ne jotka ovat asettuneet ehdolle, he eivät voi olla Liikelaitoksen johtokunnan jäseniä. Tämä meidän täytyy kertoa ihmisille, muuten moni saattaa pettyä. Ehdokkuus saastuttaa mahdollisuuden päästää käyttämään todellista valtaa. Eli paljon on vielä tiedotettavaa.

Maakuntahallintoon tai Liikelaitokseen valittavan henkilön tulee varautua siihen, ettei siviilityötä voi hoitaa kuten ennen. Tehtävä vaatii aikaa myös arkipäivinä, ei pelkästään iltaisin. Niille pienille puolueille, jotka saavat ehdokkaat läpi saattaa syntyä hankalia paikkoja. Yhdellä henkilöllä on useita vaativia tehtäviä.

 

Matti Torvinen

puoluesihteeri, kansanedustaja Siniset

 

 

MattiTorvinen
Sininen tulevaisuus Rovaniemi

Kokenut ammattijuristi ja ammattimainen poliitikko. Asioiden ja taustojen asiallinen tarkkailija. Poliittisesti suomalaiset arvot ja arvopohja ovat kunnioitettavia seikkoja. En hyväksy poliittista epärehellisyyttä ja asioiden salaamista. Voin hyvin nähdä suomalaisia arvoja monissa puolueissa. Sinisten menestys kaatui meidän johtajien täydelliseen kyvyttömyyteen nähdä todellisuus. Itseisarvo oli valta ja vallassa sinnittely, eikä vallan perusta eli kansalaisten luottamus. Minulla on käynnissä luottamuksen palautus, joka alkaa omista poliittista toimista sekä niiden arvioinneista. Sininen matka ei ollut minulle kultalusikka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu