MattiTorvinen

Säätääkö eduskunta silmät ummessa

Lex Kittilä on ollut tämän vuosisadan suuri virhe. Kuka uskaltaa ryhtyä kuntapoliitikoksi. Sen viitoittamaa tietä nautitaan nyt Rovaniemellä, Lapin käräjäoikeuden toimiessa, ratkaisupakon edessä. Syytteessä on siivoojia, opettajia, eläkeläisiä ja metsureita tai konttoristeja. Heitä syytetään törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä. Nämä syytteet syyttäjät ovat leiponeet, koska vain sillä tavalla köyhät ja tavalliset ihmiset saadaan pois kunnallisesta päätöksenteosta. Heippa.

Lex Kittilä merkitsee sitä, että kun kuntavaaleilla valittua kunnanvaltuutettua syytetään törkeästä rikoksesta, hänet voidaan kylmästi poistaa ikään kuin ”luottamusmiesten ja naisten muonavahvuudesta”. Syyttäjien mukaan nämä poloiset ovat tehneet ihan väärää politiikkaa ja syyllistyneet, vapaan poliittisen toiminnan myötä vakavaan rikokseen, äänestämällä toisella tavalla kuin syyttäjät olisivat halunneet.

Rikoslain mukaan törkeään virka-aseman väärinkäyttämiseen syyllistyy, jos virka-aseman väärinkäyttämisessä tavoitellaan huomattavan suurta hyötyä tai pyritään aiheuttamaan erityisen tuntuvaa haittaa tai vahinkoa tai rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti tai häikäilemättömästi.

Syyttäjien ja Krp:n mukaan Kittilän valtuutetut tai lautakuntien jäsenet ovat syyllistyneet törkeään rikokseen. Nyt on siis tullut laskun maksun aika. Se on merkinnyt vuosien roikkumista löysässä hirressä, nyt neljä kuukautta syytettynä leivättömän pöydän äärellä. He miettivät mikä on se huomattavan suuri hyöty, jota he ovat saaneet. Onko se hyöty kunnanjohtaja Anna Mäkelän irtisanominen. A vot siinäpä onkin huomattava hyöty. Kaunis vaalea nainen on saanut potkut. He sanoivat jossain kohtaa jaa vaikka olisikin pitänyt syyttäjän mukaan sanoa ei.

Eduskunta on tärkeässä roolissa säätäessään erilaisia lakeja. Lex Kittilän valmistelun ja säätämisen aikaan en ollut eduskunnassa. Olen siitä äärettömän onnellinen. Se laki tehtiin julkisen kohun vuoksi ja valmistelussa kuultiin niitä, jotka ovat sotkeutuneet ihan itse Lex Kittilään Kittilässä. Kuntaliitto, kuntien edunvalvojana on hölmö esimerkki siitä, kuinka toimii sen Lainopillinen osasto. Tämä lakimiesten ja naisten armeija on suuri syyllinen Kittilän sotkuun. He ovat antaneet sekavia ja toisistaan ristiriitaisia ohjeita Kittilän päättäjille. Yksi ymmärsi soittaa yhdelle naisjuristille, toinen toiselle miesjuristille ja kolmas taas jollekin toiselle. Sama asia selitettiin hiukan erilaisella tavalla ja Lex Hölmölä saatiin alulle.

Jos nyt pitäisi toimia toisin, pitäisi koko Kuntaliiton lainopillinen osasto erottaa ja palkata tilalle sellaiset asiantuntijat, joilla on toimiva johto. Toimiva johto koordinoisi näitä asiantuntijoita. Nyt on käynyt niin että ne, jotka ovat olleet taustalla hääräämässä valittajien kanssa, ovat tehneet Lex Hölmölän. Anteeksi Kittilän ihmiset mutta kyse on Lex Hölmölästä. Samat vanhat äijät ovat opastaneet valiokuntia piruus mielessä, saadaan nopeasti Lex Kittilä. Se onkin se jujun juuri, että eikö toden totta Lex Kittilä tai siis Hölmölä olisi pitänyt säätää Perustuslain säätämisjärjestyksessä. No kun jotkut asiantuntijat viittasivat mittavaan julkiseen keskusteluun, jota käydään Suomen Kuvalehden sivuilla. Jätte Bra ja Härre Guut, sanoisi Ruotsin valtio-oppinut. Tähänkö te veitte sen, jonka me loimme 1500-1800 luvulla.

Lex Kittilä on avannut sellaisen Pandoran lippaan, tai Graalin maljan että alta pois. Perustuslakivaliokunnan lappilaiset jäsenet saavat vielä pitkään selitellä miksi he antoivat näin käydä. Heillä pitäisi olla vastuunsa. Se vastuu mitataan ensi keväänä vaaleilla. Katsotaan kuinka siinä käy ja miten siinä huhtikuussa sanotaan, ”En minä mutta pojat. Aamen”!

Nyt on erittäin tärkeää, että Eduskunta harkitsee oikein vaikkapa Tiedustelulait ja lakien valvonnan. Liian paljon näyttää esiintyvän suunnitelmallista valtiosääntöasiantuntijoiden toimintaa, jossa tunne ohittaa tiedon. Sama peli kuin Lex Kittilässä, mutta kääntäen. Eduskunnan tulee ymmärtää oma roolinsa, poliittisena toimijana. Perustuslakimuutos hyväksyttiin pika-aikataululla. Se velvoittaa ratkaisemaan Tiedustelulait ja niiden valvonnan hyvin nopeasti. Ja mikä tärkeää, niille edustajille, joita valitaan valvomaan salaista tiedustelua, on tehtävä perinpohjainen turvallisuuselvitys. Ihan ketä tahansa ei voi päästää maamme kannalta merkittävimpien tietojen äärelle. Meillä ei ole varaa vaarantaa kansalaisten turvallisuutta poliittisella myyräntyöllä. Meillä ei ole varaa Lex Hölmölän kaltaisiin epäonnistumisiin. Miksi kansanedustaja saisi tehdä mitä haluaa mutta köyhä siivooja lautakunnassa syyllistyy törkeään rikokseen, noin vain.

Matti Torvinen

kansanedustaja (SIN)  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat