MattiTorvinen

Poliitikot ovat syyllisiä vanhusten hätään

Suomalaisen poliitikon koko minäkuva on paljastunut viime viikkojen vanhus- ja vammaispalvelujen ympärillä käydyssä keskustelussa. Keskustelumme on kääntynyt itse asiassa meitä kaikkia vastaan. Me poliitikot olemme syyllistäneet toinen toisemme. Tosiasiassa syyllisiä olemme me kaikki poliitikot, olipa kyse kunta, kaupunki tai maakunta saati eduskuntapoliitikosta.


Suomessa on noin 320 kuntaa ja kaupunkia. Jokaisessa kunnassa vanhusten ja vammaisten asioista päättää lautakunta, jonka esittelijä on vastuuvirkamies. Lautakunnassa ratkaistaan esittelyn jälkeen ulkoistamiset tai sisäistämiset, se laatu jolla palvelut taataan oman kunnan mammalle ja papalle. Valtuustoissa nuijitaan pöytään budjetit ja hyväksytään toimintakertomukset. Poliitikolla on mahdollisuus vaikuttaa vanhusten ja vammaisten palveluun. Maakunnissa valtaa käyttävät ylikunnallisten yhteisöjen poliitikot. Käytännössä erilaisten hoitoyhtymien hallitukset ovat poliitikkojen miehittämiä. 


Eduskunta päättää hallituksen esittelyn ja valiokuntakäsittelyn jälkeen budjetista. Ja koska hallituksella on aina enemmistö, kukin hallitus päättää miten ja millä rahoituksella vanhusten ja vammaistenkin palvelut hoidetaan. Viime hallitus leikkasi kunnilta miljardin ja jopa loppumetreillä 300 miljoonaa. Sosialistioppositio tökkii tätä hallitusta hoitajamitoituksella, neljä vuotta meni. Pata kattilaa soimaa, eli Me poliitikot olemme sössineet koko vanhus- ja vammaispalvelut nykytilaansa. Siis eduskunnassa isot puolueet jotka aina ovat hallituksissa.


Poliitikot ovat havainneet, että vuosisadan menestyksen saa näinä päivinä kun hakee vihreän oksan tai ison palkkion yksityisellä sektorilla. Yksityisen terveydenhoitobisneksen osastoja johtavat nyt monet median hellimän kykypuolueen entiset ja varmaan tulevatkin poliitikot. Ja jos ei kermaa saa mehiläisestä tai terveystalosta, niin jostain oksa löytyy. 

Vähittäiskauppaan vuotaa nyt eritysavustajien lisäksi entisiä ministereitäkin, puoluejohtajia. He vuolevat itselleen kultaa lobbaamalla, isolla bonuksella lääkkeiden vapauttamista Keskolle ja S-ryhmälle. Katsos, kahdeksan (8) miljardin potin siirto vähittäiskauppaan. Mummoille ja paapoille nitrot lihatiskiltä.


Listaa voisi jatkaa mediatoimistoihin. Niissä vaikuttaa puolueiden konkariavustajia, he ovat siirtyneet hyvälle paikalle myymään lobbaustaitojaan, poliitikoille hallituksiin, eduskuntaan ja kuntapolitiikkaan. Heillä on suora numero ministerille ja hänen avustajalleen, josta kohta tulee lobbarin työkaveri.

 
Mitä vielä voimme tehdä tällä vaalikaudella. Puhdistamalla politiikan kasvot, kysymällä miksi minä lähdin politiikkaan. Lisäksi nykyinen meno jatkuu jos me jätämme Sote- ja maakuntauudistuksen tekemättä. Jo nyt maamme terveydenhoito on siirtynyt laajasti yksityisiin käsiin. Vanhusten hoidosta jopa 2/3 osaa. Jos Sote ja maakuntauudistus kaatuu tai lääkkeet matkaavat lihatiskille, olemme hyvin voimattomia terveys- ja vähittäiskaupan jättejä  vastaan.

Viime viikot osoittivat että 320 kunnan poliitikot eivät kykene toimimaan tasavertaisesti lobbareiden ja sopimusjuristien kanssa. Mummot ja paapat makaavat kakkavaipoissa yötä päivää. Uusissa, 18 maakunnassa tämän hoitaa tehokkaammin osaava tiivis asiantuntijoiden joukko. Virheittä hekään eivät selviä mutta eri tasolla toimitaan kuin 320 kunnassa. Kumman Sinä valitset, sen päätämme me poliitikot muutaman viikon sisällä. Keskiössä on meidän vanhempien ja isovanhempien, jopa oma tulevaisuus vanhuspalvelussa.

 

Matti Torvinen
kansanedustaja, puoluesihteeri Siniset rp

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat