MattiTorvinen

Sinisten muutos alkaa Espoossa, varjot väistyvät historiaan

 

Kaksi vuotta sitten elettiin kuumia aikoja. Kulissien takana pelattiin raakaa poliittista peliä. Perussuomalaisten salainen “Halla-aho” wats, yms ryhmät jakoivat infoa ja propakandaa kannattajilleen, Putkonen oli pannut itsensä peliin. Vastavoima Puolustusministerin eritysavustaja Petteri Leino soitteli silloin tällöin apuvoimia kokoon, Sampo Terholle. Vaakakuppi oli jo silloin hyvin epätasapainoinen. Halla-ahon tukijoiden voima oli valtava, Terhon “joukko” nukkui ruususen untaan. Itse olin pihalla kuin lumiukko. Olin kaukana Lapissa, tullut puolueeseen Timo Soinin innoittamana ja uskoin että kun hän valitsee kruununperijän, se pitää. 

Sampo Terhon tukijoiden rynnäkköjoukko olikin sitten siinä. Petteri Leino ja valtiosihteeri Samuli Virtanen puuhastelivat pientä ja vaatimatonta mutta mitään vastakampanjaa varsinaisesti ei ollut olemassakaan. Se kertoo jo miten heikoilla jäillä, lähtökohtaisesti oli kampanja. Jälkiviisaana ymmärtää, ettei sitä sotaa edes ollut teoreettisesti mahdollista voittaa. Koska olin tietämätön tilanteesta, suostuin puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon pyynnöstä Jyväskylän kokouksen varapuheenjohtajaksi. No, se siitä tässä vaiheessa ja sen tapahtumista. 

Olen luonteeltani uudisraivaaja ja tien avaaja. Olin vedetty mukaan poliittiseen kamppailuun, jossa piti hyvin äkkiä valita puolensa. Uuden ryhmän mukaan minä menin ja toisaalta ennen sitä, minut käytännössä siihen pakotettiin, rankalla Halla-ahon äärimmäisten tukijoiden ulkomaalaisvihalla ja paikallisen tason valtapolitiikallalla. Heti Uuvattien syntymisen jälkeen Lapin perussuomalaisten oppositio heitti likasankon päälleni ja hyökkäsi minuun henkilönä voimakkaasti. Lehdet ja Yle Kemi olivatkin innokkaasti mukana ajojahdissa, entinen toimittajakollega ei ole koskaan ollut erityisen suosittu Lapin toimittajien joukossa. Nyt lyötiin niin että mahassa tuntui, mitään sääliä ei Lapin mediassa tunnettu, kaadu Torvinen jo vihdoinkin, häviät tämän. Mutta mutta. Olen tottunut olemaan vahva enkä pelkää nopeita ratkaisuja. Päätin lähteä heti sen jälkeen, kun minut, juristi erotettiin kuulematta, laittomasti paikallis- ja piiriyhdistyksen johdosta. Puolue sen sijaan kuuli minua ja antoi mahdollisuuden kertoa miksi. Tosin kritiikkini uutta puoluejohtoa vastaan oli niin vahvaa ettei sitä kehdattu julkisesti käsitellä.  

Panin tuulemaan ja puolueen perustamiseen omaa rahaa vajaan kymppitonnin. Lähdin omin varoin kiertämään maata. Otin käyttää asuntoautoni ja kaiken ajankäyttöni. Jätin menestyvän lakiasiaintoimiston kollegoille ja suuntasin turuille ja toreille. Sunnuntaina 3.7.2017 keräsin ensimmäiset 30 korttia Rovaniemellä Songan Tervamarkkinoilla ja siitä se lähti. Keräsin noin 1250 korttia syksyyn mennessä. Ilman niitä puoluetta tuskin koskaan olisi ehditty pystyttää ja rekisteröidä. Useimman kansanedustajakollegan saalis oli muutama kymmenen korttia. Piti kuulemma kesälomia viettää ja hoitaa perhesuhteita grillaamalla. 

Puolueen vuosijuhlasta 2018 Narikkatorilla ja Imatralla aisti, ettei tässä hyvin käy. Julkinen ajojahti kävi kuumana ja puolueen päälle kaadettiin hyvin älykkäällä tavalla ja loukkaavasti ikävää ja mainetta mustaavia tiedotteita. Mielikuva Sinisistä haluttiin liata puolueen sisältäkin ja puoluejohto ei kyennyt ottaamaan vakavasti maineen likaajien tavoitteita. Uskon että marraskuusta 2018 alkaen puolueen kannatus kääntyi hyvin jyrkkään syöksyyn. Entisen puhemiehen Maria Lohelan hyvin suunniteltu loikka Hjallisen helmaan, juuri Sampo Terhon tammikuun Lapin matkalla oli osa tätä maineen mustaamista. Tuon päivän jälkeen ja sen tapahtumien seurauksena ymmärsin, ettei puolue saa kansalta tukea. Joskus hyvinkin suosittu Maria Lohela vei lopunkin ymmärryksen. 

Siniset eivät saa yhtään kansanedustajaa, sen aavistimme vaalijohdon kanssa viikko ennen vaaleja. Oli otettava käyttöön suunnitelma B, joka merkitsi vähäisten rahavarojen jäädyttämistä. Annoin jäädytysohjeen puolivälissä vaaliviikkoa. Se merkitsi eloonjäämisen mahdollisuutta, kunhan saamme jätettyä pesään munan, Sinisen munan. Siitä munasta alkaa uusi nousu Espoon puoluekokouksessa kesäkuussa, sen päätimme. 

Siniset jäävät eloon, se on selvä, puolueen aika tulee. Nyt on aallonpohja ja uudet tuulet puhaltavat purjeet ylös. Ensin vaalivoitto kuntavaaleissa 2021 ja sitten läpimurto eduskuntavaaleissa 2023. Puolueella on useissa maakunnissa erittäin elinvoimaisia yhdistyksiä. Ihmiset kentältä ovat lupautuneet vahvasti mukaan. Uusi elinvoimainen ja tarmokas puoluejohto valitaan Espoossa, toivon sydämestäni sitä. On aika antaa uusille puheenjohtajaehdokkaille lupa tulla esiin, uusia nuoria ja kokeneita vanhoja tarvitaan mukaan. Sinisillä on paljon hyviä nimiä ja kasvoja, joilla on tulevaisuutta. Me nyt istuvat toivon mukaan jätämme paikkamme, meistä ei ollut johtamaan puoluetta vaalimenestykseen. Itse vetäydyn yritystoiminnan, lakimiehen, varatuomarin monimutkaiseen mutta niin kiehtovaan maailmaan. Viimeinen palvelus on Espoon puoluekokouksen järjestäminen. Sen jälkeen lasken miekkani ja ryhdyn kirjoittamaan, lakia ja hyviä muistoja. 

Matti Torvinen 

Al, varatuomari 

Puoluesihteeri (SINISET)     

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat